Hibah VS Faraidh

etiqa-hibah

Anda se orang Suami Penyayang. Setelah bekerja lebih 10 tahun lamanya, anda akhirnya berjaya memiliki sebuah rumah impian. Rumah yang sederhana sahaja besarnya yang anda beli dengan harga RM300,000. Anda mempunya se orang isteri yang sangat anda sayangi dan 2 orang anak perempuan yang amat rapat dengan anda. Ibu ayah anda sudah lama meninggal dunia. Anda tiada kaum keluarga lain kecuali se orang adik lelaki. Suatu hari, suatu yang malang menimpa anda. Anda terlibat dalam satu kemalangan yang dahsyat yang meragut nyawa anda.

Kini rumah yang anda tinggalkan perlu dibahagikan mengikut faraid. Mengikut faraid Isteri anda akan mendapat 1/8 =3/24, 2 Anak Perempuan anda mendapat 2/3=16/24, 1 orang Saudara Lelaki Kandung mendapat – 5/24.

Sekarang mari kita lihat berapa banyak yang diperolehi oleh isteri, anak dan adik lelaki anda!

Isteri: 3/24 dari RM300,000 = RM37,500.
2 anak perempuan : 16/24 dari RM300,000 = RM199,999/2 = RM99,999 se orang.
Adik lelaki: 5/24 dari RM300,000 = RM62,499.

Percaya atau tidak, isteri yang anda amat sayangi hanya berhak mendapat RM37,500 dari nilai rumah tersebut manakala anak-anak perempuan anda masing-masing mendapat RM99,999 setiap se orang. Satu jumlah yang agak besar berbanding ibu mereka.

Anda mungkin terperanjat besar bila mengetahui bahawa adik lelaki anda mendapat habuan yang jauh lebih besar dari apa yang diperolehi oleh isteri yang anda sayangi…

Jika adik anda se orang yang baik hati dan bertolak ansur, isteri anda akan selamat. Namun jika keadaan yang sebaliknya berlaku, maka pastinya malanglah yang akan menimpa isteri anda yang sepanjang hidupnya sanggup berkorban apa sahaja demi kebahagiaan rumahtangga yang anda bina.

Cuba anda bayangkan…apa yang akan terjadi jika adik anda menuntut haknya dan mahu isteri dan anak-anak anda membayar haknya berjumlah RM62,499 dalam kadar segera? bagaimana jika mereka tidak mempunyai wang tunai sebanyak itu? bagaimana kalau adik anda mendesak supaya isteri anda menjual rumah tersebut? Ke mana mereka akan pergi? Bagaimana anda mahu menyelesaikan masalah ini?

Anda mahu tahu jawapannya?

Jawapnnya ialah ‘Hibah’! Ya hibah. Tapi bagaimana? Jangan risau…hubungi saya di talian – 018 3563 832 (Dr Nik) untuk mendapatkan kaedah bagaimana melakukan hibah dengan cara terbaik buat anda sekeluarga.

Klik DI SINI untuk dapatkan Quotation secara PERCUMA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s